Az alternatív tejek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kávéfogyasztók körében. Mára már nem csak a laktózérzékenyek választanak növényi tejet kávéjukhoz, hanem sok tudatos étrenddel rendelkező személy is, mivel a növényi tejnek rengeteg egyéb jótékony hatása van. Milyen növényi tejek vannak? A növényi tejek kínálata meglehetősen sokszínű, így igen változatossá tehetjük vele az étrendünket. A hazai élelmiszerboltokban legtöbbször mandula-, rizs- és kókusztejjel találkozhatunk, de ezeken kívül még létezik szója-, mogyoró- és zabtej is. Ha valaki merészebb, akkor ezen natúr ízek helyett különlegesebb ízesítésű tejeket is kereshet, mint például a kesudió-, a tigernut- vagy a szezámmag tej. Alternatív tej választásánál azonban érdemes tapasztaltabbak tanácsát kikérni, mert a különböző növényi származékok tejei eltérő kávéízt adnak eredményül. Valamelyik édesebb vagy épp keserűbb lesz, de a gyártók között is eltérő a minőségi különbség, így a kávénk ízét is más dimenziókba helyezik. Legjobb alternatív tejválasztások kávénkhoz Kétségkívül az egyik legnépszerűbb választás kávénk mellé a mandulatej, mely édesebb a tehéntejnél, viszont alacsonyabb zsír- és cukortartalommal rendelkezik. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például az omega-3, mely védi a szív- és érrendszerünk egészségét. Bár a mandulatejnek csekély fehérjetartalma van, de sok B- és E-vitamin található benne. A mandulatej tökéletes választás, ha az eszpresszónkat szeretnénk felhúzni egy kis tejjel. A mogyorótej szintén nagy kedvenc a kávéhoz édes íze miatt, ám ez már több kalóriát és zsírt tartalmaz előbbi alternatív társánál. Vitaminok tekintetében a B- és E-vitamin tartalma elsőrangú. A kókusztej is remek választás, ha krémesebb tejeskávét szeretnénk kapni. A kókusztej egyik előnye, hogy gomba- és vírusölő hatású, valamint gazdag telített zsírsavakban, amelyek segítenek a szervezetünknek a zsírok feldolgozásában. Sportolók számára tökéletes választás lehet a zabtej, mely telítetlen zsírsavakban és fehérjében is bővelkedik. A növényi társainál rostosabb, csordultig van fitotápanyagokkal és cukortartalma is magasabb. A rizstej szintén jó választás lehet kávénk mellé, ha szeretjük a hígabb eredményt. Telis-tele van vitaminokkal, de magnéziumban, vasban és rézben is gazdag. Magas szénhidráttartalma miatt fogyókúrázóknak nem annyira ajánljuk, bár az állati tejnél még így is jobb választás. A Láva Coffee & More kínálata Kávézónk egyik fő célja, hogy az érzékenységgel rendelkezők elsőrangú kávézóélményben részesüljenek, s ne kelljen attól tartaniuk, hogy nem találnak számukra megfelelő alternatívákat. Ennek fényében nálunk a növényi tejek kedvelői nemcsak mandula- és kókusztejből választhatnak, hanem rizs-, zab-, mogyoró- és a különlegességeket kedvelők szójatejet is kérhetnek kávéjukba. Ha bármi kérdésed lenne a növényi tejekkel kapcsolatban, fordulj hozzánk bátran!
Leave a reply