A vegán ételek és italok nem kell, hogy a lemondásokról szóljanak. Éppen ellenkezőleg: lehetőséget adnak arra, hogy új és izgalmas ízeket ismerjünk meg. Akár egészségesebbé válhatunk általuk, hiszen a növényi tej lényegesen jobb választás lehet, akár egészségügyi, akár környezeti terhelést nézve. Ezeken a pozitívumokon túl viszont ott van a kérdés: Mitől is lesz pontosan vegán egy kávé?
- Mitől vegán a kávé?
A fekete kávé hagyományos értelemben véve vegán, hiszen kávébabból készül. Viszont fontos megjegyezni, hogy attól, hogy a kávé összes összetevője vegán, nem feltétlenül lesz az: néhány kávébab termesztése és feldolgozása nem felel meg a környezetvédelem vegán filozófiájának.
Fontos szempont, hogy a kávét árnyékban vagy napon termesztették, a teljes napfényben termesztett kávé ugyanis sokkal több kémiai anyagot igényel műtrágyák és gombaölők formájában. Az ezáltal okozott talajrontás amellett, hogy károsítja az élővilágot, újabb erdőírtáshoz is vezet, mivel a föld ott alkalmatlanná válik a későbbi kávéültetvényezésre. Ilyen szempontból is érdemesebb a Bio kávét választani, amihez nem tartozik vegyszerezés. Emellett megjelennek olyan etnikai akkreditációk is, mint például a Tisztességes üzlet, vagy az Esőerdő Szövetség.
De mi van azzal, aki többre vágyik az egyszerű fekete kávéval, és tejjel, cukorral és különböző aromákkal édesítené a kávézás élményét?
- Vegán tejhelyettesítők
A tej vegán alternatívája a növényi tej. Ezek közül hoztunk párat, amit érdemes lehet kipróbálni. Természetesen mindenkinek megvannak a saját preferenciái íz, állag, vagy tápérték tekintetében, mi is megírtuk, hogy szerintünk melyik növényi tej illik legjobban a kávéhoz.
Zabtej: Krémes, búzás íz, vastag állag, szép habot hozhat létre.
Mandulatej: Habos tej, extra réteg diós ízzel.
Szójatej: A legnépszerűbb nem tejszerű tej, nem sok ízzel.
Kókusztej: A leghabosabb növényi tej, egzotikus ízzel.
Kesudió: Édes és krémes, kevés habbal.
Rizs tej: Kicsit vizes, kevés ízzel, hab nélkül.
Ha azt gondolnád, hogy a vegán kávé kizárólag a tejen múlik, meg kell hogy lepjünk: az sem mindegy, hogy milyen cukor kerül kávédba, vagy hogy egyáltalán kerül-e.
- Édesítsd kreatívan és egészségesen!
A cukrok közül a répacukor mindig vegán és a nádcukor is, amennyiben szervesnek, természetesnek, nyersnek vagy finomítatlannak jelölik meg. Ezek nélkül viszont a finomított cukrokat az eljárás során csontszénnel fehérítik, innen kapja színét a fehér cukor. Az így létrejött cukor nem tartalmaz csontszént, de mivel a csontszén a folyamat része, a cukor már nem lesz vegán.
Ettől sem kell kétségbe esni, egyéb vegán alternatívái is vannak a finomított cukornak, amik még egészségesebbek is:
Juharszirup: 3/4 kanál juharszirup helyettesít egy kanál fehér vagy barna cukrot.
Kókuszcukor: A barna cukrot helyettesíti 1: 1 arányban.
Barna rizsszirup: A barna vagy fehér cukor helyettesítésére, 1:1 arányban.
Agave-nektár: 1 csésze cukor helyettesítésére 2/3 csésze agavét használhatunk.
Datolya: Ha összeturmixoljuk az italt, akkor használhatunk magozott datolyát, ha pedig csak sima italként készítünk egy lattét, akkor datolyaszirupot is használhatunk. Ad az italnak egy enyhe karamelles beütést is.
A fentebb részletezett alternatív édesítési módszereket nem csak kávéd édesítésére használhatod, az alábbi kávés süteményes recepteket is feldobhatod velük: Kávés sütemények.
- Dobd fel a kávéd!
A fentebb említett vegán alternatívák mellett tovább színesíthetjük kávénk ízvilágát az alábbiak hozzáadásával:
A mogyoróvaj és a kesudió krémességet és textúrát ad az italunknak.
A vanília, a fahéj és a cukrozatlan kakaópor pedig egy csipetnyi egzotikus fűszerezéssel bolondítja meg a vegán lattét
Extra tipp: ha a karamellás ízt szeretnéd fokozni, készíts egy adag vegán karamellöntetet, és tegyél belőle a kávésbögre aljára egy kanálnyit.
Ezeken kívül sokat számít a kinézet is, a minél teljesebb élmény elérésének érdekében. Ha még nem hallottál a Latte art-ról, itt az ideje megismerned: Mi az a latte art? Kávé workshop kezdőknek című írásunkból, amit azoknak az olvasóknak is ajánlunk, akiknek nem idegen ez a kifejezés sem.
- Receptek otthonra (a kávézacc felhasználása hivatkozás)
Most hogy tudjátok, mitől lesz vegán egy kávé, mutatunk pár ötletes receptet, amiker érdemes lehet otthon is elkészíteni.
Cafe Noir:
A jellegzetes csokoládé-karamellízű, sötét színű és a szokásosnál alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál őrölt kávé
- 2 evőkanál cikória (Ez egy zöldségnövény)
- Csipetnyi só (Ízlés szerint)
- 4 csésze szűrt víz
- Ízlés szerinti édesítés
Ehhez a kávéhoz csöpögtetős eljárású kávéfőzőt kell, hogy használj. Helyezd a kávét, cikóriát és sót a szűrőbe. Forrald fel a vizet, majd kb. 1/2 csészével öntsd le. Várd meg, amíg a víz lecsöpög, majd adj hozzá még 1/2 csésze vizet.
Vegán mogyorós forró kakaó
Forró kakaó, házi mogyorós tejből készítve, datolyával édesítve.
Hozzávalók:
- ½ csésze mogyoró
- 1 csésze víz
- 2 datolya
- 2 teáskanál nyers kakaópor
- 1 teáskanál vanília
- ¼ teáskanál mandula kivonat
- Csipet tengeri sót
Áztasd a mogyorót egy napig a hűtőben. A forró kakaó elkészítése előtt áztasd a datolyát is forró vízben körülbelül egy percig, hogy meglágyuljon. Add hozzá a mogyorót, ameddig egy pasztát nem kapsz. A további hozzávalókat is hozzáadhatod, vanília, kakaópor és társai. Lassan add hozzá a többi vizet, keverd jól össze turmixgép segítségével. Szűrd le az elkészült italt. Ha gondolod, kókuszos habbal díszítsd.
A kávé lefőzése után megmaradt kávézaccot ne dobd ki, hiszen még értékes lehet számodra, és a hulladékod is csökkentheted ezekkel a módszerekkel: Mire jó a kávézacc?
Leave a reply