Mikor volt utoljára, amikor úgy ittad a reggeli kávéd, hogy kihoztad belőle a maximumot? Amikor igazán kiérezted az aromáját, a savasságát, testességét és az ízjegyeit? Az alábbi bejegyzésünkben megmutatjuk, hogyan tudod elsajátítani otthon a kávékóstolás művészetét, hogy minden csésze kellemes érzéssel töltsön el.
Ahogyan a bor esetében, minden csomag kávénak is megvan a maga sajátos ízvilága. Többek között a termesztés helye, a fajtája játszik fontos szerepet benne, csakúgy, mint a pörkölése, őrlése és a főzésének a módja is. Lépjünk be tehát a kávékóstolás világába, hogy átéljük ennek izgalmas élményét és feltárjuk a kávénkban rejlő ízek dimenzióit.
Először is készítsd el a kávédat az általad választott kávéfőzési módszerrel, majd várj pár percet, hogy a kávé lehűljön, nehogy megégesd a nyelved a kóstolás előtt.
Elsősorban fontos megemlíteni, hogy az ízjegy nem ízt jelent: ha egy zacskón az van feltüntetve, hogy „csokoládé, meggy”, az a csésze kávé nem lesz teljességében édes, csokis meggy ízű, azonban, ha alaposan odafigyelsz a kóstolásánál, ki tudod érezni belőle a savasságán, testességén, utóízén keresztül. Így tehát érdemes megjegyezned a következő négy lépést: szagold, szürcsöld, helyezd el és írd le.
Illatolás
Mindenekelőtt szagolj! Mindig szagold meg a kávét, mielőtt megkóstolnád. A nyelvünk mindössze öt íz (édes, sós, keserű, savanyú és umami) megkülönböztetésére képes, de az orrunk egy trillió szagot és illatot képes megkülönböztetni. A csészét emeld közel az orrodhoz, helyezd a kezed a csésze fölé, és lélegezd be mélyen a kávé aromáját. Lehet, hogy megüti az orrod egy leheletnyi csokoládé, a mogyoró vagy gyógynövény telt illata, vagy valamilyen meleg, fűszeres aroma.
Szürcsölés
Ezután pedig szürcsölj. Tényleg. Bármilyen mókás is lehet ez egy külső szemlélőnek, a szürcsölés által a kávé a szánk és a nyelvünk minden területére szétáramlik, így kiérezhetjük minden finomságát.
Elhelyezés
Most pedig helyezd el. Figyeld meg hogy milyen érzetet kelt a szádban; nehezebb, sűrűbb inkább a nyelveden vagy pont hogy könnyedebb? Mennyire érezted savasnak? Összességében milyen volt az íze, éreztél benne már ismert ízre emlékeztető zamatot?
Jellemzés
Végül pedig írd le, hogy milyen volt az élményed. Milyen szavakba öntenéd a kávé ízvilágát, milyen ízt hagyott a szádban? Lehet ez az íz citrusos, csokoládés, gyümölcsös, diós, egyes ízek erősebbek, mások pedig csak enyhén érezhetőek lesznek. Mennyire volt testes számodra? A kávé testessége azt jelenti, hogy mennyire tapasztaltad sűrűnek vagy éppen hígnak a kóstoláskor. Ha nem vagy benne biztos, ellenőrizheted úgy is, hogy mennyi ideig maradt az íze a szádban: a könnyed fajták íze a testesekével ellentétben nem marad sokáig. Sok savasságot éreztél a nyelveden? Megfelelően érezhetjük a savasságot a nyelvünk mindkét oldalán és hegyén, csakúgy, mint amikor narancslét iszunk: savasnak érezzük akkor is, ha az ital édes, nem savanyú.
+ Bónusz lépés: Párosítsd étellel!
Ha már kisajátítottad a kávéd ízprofilját, keress hozzápasszoló ételkombinációkat! Például, ha a kávéd testesebb, kevésbé savas, és csokoládés íze van, kiváló párosítás lesz hozzá egy mennyei brownie vagy egy szimpla csokis keksz is, amik kiemelik a kávéban lappangó kellemes csokoládé ízt. Ha inkább merészebb kombinációra vágysz, főétkezés mellé is használhatod, baromfihúsos ételek mellé remek választás!
Egy kis gyakorlással te is elkezdheted összeállítani a számodra tökéletes kávék ízprofiljait! Kávézónkban a szemeskávéink csomagolásán feltüntetjük az adott kávé ízvilágára vonatkozó jellemzőket, így kóstoláskor kiindulási pontként megpróbálhatod felismerni őket. Ha meghoztuk a kedved hozzá, látogass el hozzánk, hogy profi baristáink segítsenek neked kiválasztani a hozzád legjobban illő szemeskávét! Ha pedig egy szakértővel szeretnél elindulni a kávékóstolás lépésein, a hamarosan induló workshopjainkon megteheted: kattints ide az időpontokhoz!
Leave a reply