A világ több, mint 70 országában termesztenek kávét, néhány ezek közül pedig igencsak eltér a szokványostól. A termelési, előállítási és feldolgozási folyamat nagyban meghatározza a minőséget, illetve az árat.
Az egyik legismertebb kávéfajta a jamaicai Blue Mountain kávé, melynek különlegessége, hogy a kávécseresznyét rögtön a szüret után megfosztják húsától, ez adja a fajta jellegzetes, lágy ízét. Ezt a kávét eltérően más fajtáktól nem zsákokban, hanem hordókban szállítják.
Talán minden ember hallott már Kopi Luwak nevű kávéról, ha máshogy nem, de cibetkávé néven biztosan. Ez a fajta azért nagyon különleges, mert a cibetmacska szívesen fogyasztja a kávécseresznyét, benne a kávébabokkal. Az állat ezt nem tudja megemészteni, az emésztetlen kávébabok áthaladnak a szervezetén, ebből pedig később kávé készül.
A Black Ivory vagy másnéven elefántkávé jelenleg a világ legdrágább kávéja. Egy thaiföldi elefántrezervátumban állítják elő, ahol az elefántok megeszik az előtte nagy gonddal átválogatott kávécseresznyéket. Ezek akár 30 órát is eltöltenek a szervezetükben, mielőtt kiürülnének. Ez adja a kávé egyedülálló lágy, csokoládés, diós ízét.
Leave a reply