Ellentétben azzal, amit sokan hisznek, a Latte Art nem egy újkeletű trend, kávékészítők már évszázadok óta próbálkoznak különféle mintákkal feldíszíteni a koffeines italaikat.
Mi az a Latte Art?
Latte Art készítése során felhabosított tejet öntünk a kávéba meghatározott kézmozdulatokkal, amelynek következményeképpen egy minta rajzolódik ki a kávénk tetején.
Mire lesz szükséged?
- tejhabosítóra
- kiöntőkancsóra
- kézügyességre
- és sok kitartásra
Ennek a díszítő eljárásnak kétféle típusa van: a minták létrehozhatóak a kiöntés során, vagy pedig utána, valamilyen eszköz segítségével. Az első módszer sokkal népszerűbb, hiszen kevesebb időt vesz igénybe, így most mi is ezzel fogunk foglalkozni.
A tökéletes Latte Art titka
A legfontosabb dolog a megfelelő tej megtalálása. Legtöbben azt gondolják, hogy minél zsírosabb a tej, annál krémesebb lesz a végeredmény, de ez nem igaz. Ebben a folyamatban a tej fehérjetartalma számít, így válaszd azt a tejet, amelyben a legtöbb fehérje található. Sajnos a növényi alapú tejek habosítása nehezebb. A szója tej az, amivel a legjobban működik, de a többivel is érdemes lehet kísérletezni.
A kiöntőkancsó, másnéven pitcher általában rozsdamentes acélból készül és több méretben is kapható. Mi azt javasolnánk, hogy a számodra szükséges tejmennyiségnél egy kicsit nagyobb kiöntőt válassz, hogy legyen hely a habosodásra.
Ha lehetséges, akkor érdemes a kávédat a tej habosítása közben elkészíteni, többek között azért, hogy a hőmérséklete megfelelő legyen a díszítés végére is.
Elkészítés menete
Érdemes a szükséges kellékeket előre kikészíteni, mert a díszítés során nem lesz időd a szekrényben keresgélni.
A gőzölni való tejed mindig hideg legyen, csak így lehet megfelelő eredményt elérni.
A pitcherbe önts annyi tejet, amennyi az italod elkészítéséhez szükséges, majd a gőzölő kart állítsd be úgy, hogy a tej felszíne alatt legyen, és apró buborékokat képezve kezdd el a gőzölést. Amint eléri a 38°C-os hőmérsékletet (az elején érdemes hőmérőt használni) akkor engedd a gőzkart mélyebbre, és most már buborékok létrehozása nélkül folytasd egészen addig amíg a 65-70°C-ot el nem éri. Nagyon fontos, hogy a 71°C-ot ne érje el, hiszen ekkor megég benne a tejcukor és el fogja rontani az italunk ízét.
Az eszpresszó elkészítése után vedd kezedbe a csészét, és elsőnek kicsit magasabbról kezd el az öntést, hogy a tej a felszín alá merüljön és kb. félig megtöltse a csészét. Ezután engedjük lentebb a pitchert és a csuklónkat jobbra-balra mozgatva készítsük el a kívánt mintánkat.
Gyakorlat teszi a mestert
Ezt a leírást végig olvasva valószínűleg nem tűnik olyan bonyolultnak a Latte Art, de még az erős kézügyességű embereknek is rengeteg gyakorlásra lehet szükségük a megfelelő eredmény eléréséhez.
Az új kedvenc italod elkészítéséhez szükséged lesz egy erre alkalmas kávégépre, valamint pár apróbb hozzávalóra, ezért mielőtt beruháznál egy komolyabb felszerelésre érdemes lehet először kipróbálni magad ebben a művészetben.
Erre van számodra egy szuper lehetőségünk!
A Lava Coffee & More különlegessége – Latte Art workshop
Üzletünkben workshopok tömkelegét kínáljuk neked, amelyek során megtanítjuk számodra a professzionális kávékészítés alapjait.
Tartunk egy és több alkalmas workshopokat is különböző témákban, ezekből az egyik legnépszerűbb az a Latte Art workshopunk, ahol bemutatjuk az elkészítési folyamatot, valamint időt, eszközöket és segítséget biztosítunk számodra a gyakorláshoz.
A Workshop menüpontunkban minden további szükséges információt megtalálsz a képzésekkel kapcsolatban, valamint időpontot is tudsz foglalni, akár egyénileg, akár csoportosan.
Látogass el hozzánk, ahol profi környezetben, és jó hangulatban tudsz új képességeket elsajátítani, amikkel mindenkit lenyűgözhetsz!